Miksi nuoria yrittäjiä syrjitään lainanhaussa?

Author: | Posted in Okategoriserade No comments

Nuorella yrittäjällä ei ole helppoa. Pitkiksi venyvät päivät sekä huolet tulevasta ovat monelle arkipäivää. Yrittäjän elämä ei ole pelkkää pilvillä kävelyä, mutta kova työ usein palkitaan. Yhä useampi nuori suomalainen onkin kiinnostunut yrittäjyydestä: yksi päätyy yrittäjäksi, koska haluaa olla oman aikansa herra, kun taas toinen haluaa kokeilla liikeideaansa yrittäjämaailmassa.

Yrittäjyyteen ei tarvita kokemusta. Kuitenkin, useamman vuoden yrittäjämaailmassa ollut henkilö tuntee jo yrittäjän arjen ja siihen liittyvän vastuun. Huoli oman yrityksen tulevaisuudesta voi siintää sekä nuoremman että vanhemman yrittäjän mielessä. Nuori yrittäjä voi kuitenkin kohdata valtavia haasteita myös yrityksen rahoituksen suhteen.

Nuorten syrjintä lainanhaussa: Syynä tiukat kriteerit

Yksi yhdenvertaisuuslain pykälistä ilmoittaa selkeästi, että ketään ei saa syrjiä iän perusteella. Nuorten yrittäjien heikompi asema lainamarkkinoilla ei ole yhdenvertaisuuslain vastaista, sillä lainaa ei yksinkertaisesti myönnetä sellaiselle henkilölle, joka ei täytä pankin tai rahoituslaitoksen asettamia ehtoja. Näin ollen ikärajan ja muiden ehtojen asettaminen lainalle ei ole syrjintää sen perimmäisessä merkityksessä.

Samalla on kuitenkin totta, että nuorella yrittäjällä on huomattavasti heikommat mahdollisuudet saada pankista vakuudellista lainaa yrityksen rahoittamista varten. Tämä johtuu siitä, että pankki tekee yritykselle luottoselvityksen, jonka perusteella se päättää, voiko yrityksen rahoittamiseen antaa lainaa. Tähän liittyy merkittävällä tavalla esimerkiksi yrityksen liiketoimintasuunnitelma, potentiaali ja aikaisempina vuosina tehty tulos. Jos yritys on vasta perustettu, on tällöin tarkkoja lukemia mahdotonta esittää.

Toinen kompastuskivi monelle nuorelle ovat lainan vakuudet. Usealla nuorella yrittäjällä ei todennäköisesti ole vielä kertynyt omaisuutta, jonka hakija voisi asettaa lainalleen vakuudeksi. Myös takaajaa on vaikea lainalle löytää, jos lähipiiristä kukaan ei voi siihen lähteä mukaan; onhan kyseessä suuri vastuu, sillä takaaja sitoutuu lainan takaisinmaksuun yhdessä hakijan kanssa.

Mistä lainaa nuorelle yrittäjälle?

Jos rahoitusta ei saada pankista eikä yrittäjille suunnatuilta organisaatioilta, voi olla hyvä aika kääntää katse vakuudettoman yrityslainan puoleen. Vakuudeton yrityslaina tarkoittaa sellaista lainaa, jota varten hakijan ei tarvitse esittää ollenkaan vakuuksia tai takaajaa. Tästä syystä vakuudettoman yrityslainan korko on vakuudellista lainaa korkeampi, ja tällöin onkin erityisen tärkeää, että yrityslaina kilpailutetaan ennen lainasopimuksen allekirjoittamista.

Lainojen kilpailuttaminen onnistuu Rahalaitoksen kautta yhdellä hakemuksella. Palvelu ei sido yrittäjää mihinkään, eikä maksa mitään. Lainojen kilpailuttamisen avulla Rahalaitos kokoaa parhaat lainatarjoukset jopa kymmeniltä eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta yhteen ja samaan paikkaan, jolloin lainatarjousten vertailu on helppoa.

Lainojen kilpailutuksessa on tärkeää kiinnittää huomiota nimenomaan lainan todelliseen vuosikorkoon. Erityisesti vakuudettomissa yrityslainoissa tämä on tärkeää, sillä lainojen todelliset vuosikorot voivat olla ilmoitettua nimelliskorkoa huomattavasti korkeampia.

Koska todellinen vuosikorko ilmoittaa kaikki lainaan liittyvät kulut, sen avulla lainatarjouksia on helppo vertailla keskenään. Näin kymmenien tarjousten joukosta löytyy juuri se kaikkein edullisin lainatarjous, sillä jo muutaman prosentin heitto vakuudettoman lainan koroissa voi merkitä satojen tai jopa tuhansien eurojen säästöä.

Add Your Comment

nominal